„Proectu pentru cele mai întăiu temelii la obrazovaniea ocărmuirii politicești din lăuntru a oblastii Bassarabiei
Pentru numirea oblastii și pentru cea mai mare a ei ocărmuiri
Oblastea aceasta să va numi Oblastea Bassarabiei.
Cea de lângă hotarea starea locului Oblastii și îndestul numărul de cetăți, pe lângă curgire altor vrednice de socotință încungiurări, ceru, ca aceasta Obla[s]ti[i] și politiceasca ei Ocârmuiri, să fie supt mai întăe privighiere și și în sama unei Oștinești Ocârmuiri. Drept aceea, Oblastea Bassarabiei să va afla supt privighierea Oștenescului Gheneral-Gubernator de Podolie, cărue ă să lasă voe, după trebuința ci va fi a să afla față în al Oblastii Bassarabiei oraș, sau în a Cameneț-Podoliei fără de nici o protimisis unui sau altui loc.
Pentru orașul oblastii, ținuturile și orașile ținuturilor
Orașul Oblastii să însămnează a fi orașul Chișinău cu socotință a să dobândi acest oraș în stăpânire Haznelii de la mănăstiri cu învoeală despre amândoaî părțile.
Ținuturi să hotărăsc a fi șasă, anume: al Hotinului, al Eșului, al Orheiului, al Benderiului, al Akkermanului și al Ismailului [...]
Pentru dreptățili și pronomiile lăcuitorilor
Lăcuitorii Oblastii Bassarabiei să înpart în stărili următoari:
1. partea Duhovnicească,
2. Dvoreanstva,
3. Boerinașii,
4. Mazilii,
5. Ruptașii,
6. Neguțitorii și Târgoveții,
7. Țăranii sau sătenii lucrători de pământ
8. Țăganii Coronii și a pomeșcicilor,
9. Jidovii.
Dreptățili și pronomiili părții Duhovnicești atingătoari de acea în publică mărturisiri a credinților, să vor păzi întru deplina lor tărie și slobozenie. Partea Duhovnicească a legii stăpânitoari a Grecorăsăritului, să va folosi cu toate acelea privileghii și venituri a fierositi stării bisărcești, ce feliu ea au dobăndit, după hrisoavile Ocârmuirii Moldaviei, și apoi unindu-să Oblaste Bassarabiei cătră Imperie Rossiei de la îndurarea întru tot Milostivului Stăpânitoriului Împărat, după Înaltili Ucazuri [...]”
Sursa imaginilor: Устав образования Бессарабской области
