„Disertație despre tipografiile românești în Transilvania și învecinatele țări de la începutul lor pănă la vremile noastre. Scrisă de Vasilie Popp, a frumoaselor măestrii, a filosofii și medicinei doctor, și C.C. Montano-Cameral Fisic în Zlatna. Sibiu, 1838. S-au tipărit la Gheorghie de Clozius.
Despre începutul tipografiilor în Transilvania peste tot.
II.
Pe la începutul veacului al șaisprezecilea întinzându-se dogmele luteranilor și ale calvinilor prin toată Ungaria și Transilvania, se străduia fieștecare parte a sămâna și a lăți dogmele sale cu cât ar putea cu mai mare folos, și socotind că prin tipărirea cărților cu atâta mai lesne s-ar putea ajunge acel scopos: în scurtă vreme au râdicat 26 de tipografii,
din care numai una era a papistașilor, celelalte toate, sau că era a luteranilor, sau a calvinilor a). Acești noi reformatori nu era mulțămiți, ca numai pe acelea nații, care se ținea și urma dogmele Apusului, să le tragă cătră dogmele sale, ci se străduia în tot chipul, ca și pe cei de legea Răsăritului, pe greci, sârbi, și mai vârtos pe români, carii era întinși prin toată Transilvania, și în oareșicare părți a Ungarii, a-i vâna spre învățăturile sale.
Pentru aceia începură a tipări cărți grecești, sârbești și românești, prin care amesteca învățăturile sale. Dar nu numai acești învățători prin dogmele, ce sămâna prin cărțile sale, dar însuși mai mari țării la adunările de obște, se silea în tot chipul, ca învățăturile acestora se să lățască întru toate națiile, și deosebit întră români.
În Dieta sau Adunarea Țării din 30 noemvrie 1566 articulul 36.37. aceste următoare stau însămnate: În treaba cucerii încă mai nainte cu obșteasca înțelegere s-au hotărât, ca după cuprinsul articulelor mai dinainte, propoveduirea Evanghelii (după înțelesul înnoitorilor) nici într-un feliu de nație să nu se înpedece, nici creșterea cinstii lui Dumnezeu să nu se vateme, ba mai bine toate
_________________
a) Nemethi Memoria Tipograph. Pestini. 1818. pag. 9.
închinăciunile idolești, și cele împotriva lui Dumnezeu lucruri să se curăță, și să înceteze; și acum de nou s-au hotărât, ca în țara aceasta în toate națiile acest feliu de eresuri (credința Apusului și a Răsăritului) să se lapede, mai vârtos întră românii, a cărora păstori orbi fiind, povățuesc pe orbi, și așa pe sine și poporul duc spre perire. Acelora, care nu ar vrea să asculte adevărul, să poruncească Înălțimea Sa (prințul țării) ca cu episcopul și superintendentul Gheorghie să se dispută din Biblie, și să meargă la înțelesul adevărului, să se prindă, fie episcop român, preot, sau călugher, și numai de alesul episcop Gheorghie superintendentul, și de preoții prin același aleși, să asculte, iar ace(i)a, carii s-ar înprotivi acestora, să se pedepsească ca cei necredincioși țării a).”
Sursa: Biblioteca Națională a Austriei.
