„Știut este că, deși era întru învechime oarecare înrăimate idei despre un pământ aflător între Evropa și Asia, totuși, America nu era lumii cii vechi cunoscută păn la anul 1492, când partea acea, discoperită de italianul Hristofo Colombo, mai în urmă s-au numit America după numile urmașului și dușmanului acestui strălucit călător.
Când, și în ce chip s-au împoporat această parte a lumii, la ce epohă, s-au pierdut în Evropa știința despre ia, încă pănă astiz nu s-au aflat, dar îndeobște să crede, că America n-ar fi fost niciodată Evropii cunoscută. Gazeta Universală de la Bogota, din America, publică acuma: că un lucrător de pământ au găsit lângă satul Dolores în depărtare de 2 mile (ceasuri) de la cetatea Muntevideo o piatră cu necunoscute înscrisuri, și sup aceasta un mormânt boltit cu cărămidă, în care să afla doî antice (strevechi) săbii, un coif și o pavăză foarte vătămată de rugină împreună și cu un atare ulcior de lut. La aceste aflate îmvățatul părinte Martăneț au cunoscut că inscrisurile era elinești, de pe care au putut dizlega următoare cuvinte:
Του… γου… φιλιππον… Αλεξαν… το… Μακεδο… Βασι… επι… της… εξηκον… Κ… τρι… ολ… εν… τω… τοπ… Πτολεμ…
din care, după știința arheologhii, (celor vechi lucruri) se pot om înțălege aceste noime: pe când Alexandru, fiul lui Filip, era împărat de Machedonia, pe la 63 Olimpiadă*, Ptolemeos în aceste locuri…, iar urma înscrisului lipsește de tot. Pe mănunchea spadei se vede săpat capul Alexandrului cel Mare, pe a căruia coif se îmfățoșază Ahileus tărăind pe Ector în giurul tăriilor cetății Troiei.
Dacă sus arătatele sânt adivărate, apoi s-ar înțălege că un contimpurean (viețuitor în acelaș timp) a lui Aristoteles, ar fi călcat pe pământul Brazilii, și nu fără potrivire s-ar face întrebare: nu cumva Ptolemeos, cunoscutul gheneral a lui Alexandru, îmbărcat pe flota sa, purtat de fortune în Ocheanul, pe atunce numit cel Mare, aruncat fiind pe țărmul Brazilii au lăsat acest monument (zidire de pomenire)?”
Sursa: www.dacoromanica.ro
*a 63-a Olimpiadă avusese loc cu două secole înainte.
